Miért szükséges központi egység (HUB) egy okosotthonban?

A központi egység, más néven HUB, tulajdonképpen az okos otthonok “agya”, irányítója. Minden információ, utasítás ide érkezik, és innen megy tovább a különböző eszközöknek. Itt vannak eltárolva azok a programok is, amik az otthonod automatikáját irányítják, tehát bizonyos feltételek teljesülésekor, a központi egység indítja el a további folyamatokat, működteti az eszközöket. És ő küld Neked értesítést egy feladat végrehajtásáról vagy akár egy veszélyhelyzetről is.

Nezzünk pár egyszerű példát!

  • Elmész otthonról és elfelejted, hogy úgy volt, Anyukád finom ebédet visz Neked. Csak akkor jut eszedbe, mikor megcsörren a telefon. Semmi gond! Telefonodról könnyedén kinyitod a kaput, hatástalanítod a riasztót, kinyitod a Salto DANALOCK okos zárat, Anyukád beteszi a hűtőbe az ételt, majd ha elhagyja a házadat, mindent bezársz telefonról hasonlóan, mint ahogyan kinyitottad. Tehát a telefonos applikáció megnyitása után, Te küldtél egy információt a központi egységednek, amely azonnal tudja, hogy melyik okos eszközt kell működésbe hoznia és meg is teszi. Amint érzékeli, hogy valamelyik eszközöd állapota megváltozott (pl. a kapu kinyílt), küld egy értesítést a telefonodra (opcionális, igénytől függ, de biztonsági eszközöknél, mi erősen ajánljuk). Tehát Te, mint főnök, kiadtál egy utasítást, a központi egységed pedig végrehajtatja az egyes eszközökkel a feladatokat, amiről jelentést is küld Neked.
  • Olyan automatikát állítunk be Neked, hogy mikor elhagyod a munkahelyed, a fűtés kezdje el melegíteni a lakást, majd mikor hazaérsz, nyíljon ki a kapu, a garázs, a bejárati ajtó, kapcsoljon fel a fogadó fény és induljon el a kedvenc zenéd. Mi is történik ekkor? A geolokáció segítségével telefonod automatikusan értesítést küld a központi egységednek, hogy elhagytad a munkahelyed. A központi egységed ebből tudja, hogy elindulhat a lakás hőmérsékletének felmelegítése, tehát üzenetet küld a radiátoraidnak (pl.), majd igény esetén küld Neked egy értesítést is erről. Mikor pedig érzékeli HUB-od, hogy hazaértél, a meghatározott sorrendben elküldi az üzeneteket a kapunak, a garázsajtónak, a megfelelő lámpáknak vagy ledszalagoknak, a Salto DANALOCK záradnak, majd mikor belépsz az ajtón, a multimédia rendszerednek. Ez esetben is Te vagy a főnök, de automatizált jelenetek során Neked már az utasítást sem kell kiadnod, ezeket a Te igényeid alapján mi programozzuk a rendszeredbe (és használatba vételt követően 1 hónapon belül INGYEN bármit át is alakítunk, hisz a gyakorlatban derül ki, milyen automatika a legmegfelelőbb).

A mi vállalkozásunk FIBARO rendszert telepít. Mi minden esetben az igényeknek és lehetőségeknek legmegfelelőbb központi rendszert szoktunk használni, és a legmodernebbet. Nem használunk wifi-s kommunikáción alapuló rendszereket, mert ha otthonunk és szeretteink biztonságáról, az egészséges környezet fenntartásáról és a kényelmünkről van szó, azt nem bízzuk a véletlenre. Megbízhatóság ás stabilitás jellemzi a Z-Wave-et, ezért tettük le emellett a voksunkat!

  • Lakásokba és kisebb családi házakba, vagy nagyobb családi házakba, de csak alap okosítás esetén eddig a Home Center Lite-ot használtuk, de a napokban a FIBARO piacra dobta a Home Center 3 Lite-ot, ami forradalmi újdonság az elődjéhez képest, szuper minőség és ráadásul pénztárcabarát is! Úgyhogy holnaptól mi is ezt használjuk, nagyon tetszenek nekünk azok a többletlehetőségek, amelyeket nyújt az előjéhez képest. Itt írunk róla.
  • Nagyobb családi házakba, széleskörű automatika, teljes körű rendszer esetén a FIBARO professzionális HUB-ját a Home Center 3-at szoktuk telepíteni, mely egy egyedülálló HUB az okosotthon központi egységek piacán mind minőségét, mind pedig tudását tekintve. Bővebben itt olvashatsz róla.

Ha arról szeretnél olvasni, lakásod mely részei okosíthatók, tehát Home Center-ed, milyen eszközöket fog tudni fel-le, ki-bekapcsolni, nyitni, zárni, itt elolvashatod.

  Ha kérdésed van, keress minket bizalommal!