Az okos otthonról bővebben

A FIBARO okosotthonról:

A legtöbb embernek az okosotthonról a hangvezérelhető és a telefonról kapcsolgatott eszközök, lámpák jutnak eszébe.

Azonban az általunk telepített, a jelenleg elérhető egyik legprofibb rendszer (FIBARO) alapú okosotthon nem áll meg ennyinél! Ennél sokkal komplexebb és sokkal több:

✅ Eszközök és rendszerek összehangolásaszokásokhoz igazodó jelenetek programozása

Például: hazaérkezéskor az ajtó nyitásának érzékelésekor, a megfelelő világítás felkapcsolása, fűtés bekapcsolása, a kedvenc zeneszám elindítása; TV bekapcsolásakor a redőnyök lehúzása, lámpák lekapcsolása, hangulatfény bekapcsolása; lefekvéskor a lámpák lekapcsolása, fűtés éjszakai módra állítása, kapuk, ajtók, tetőablakok bezárásának ellenőrzése, betörésvédelem indítása, stb. Természetesen az Ön igényeihez igazítva…

A jelenetekről bővebben ebben a bejegyzésünkben írunk.

Időzített rendszer és eszköz ki-be kapcsolások

Állandó napi rutin esetén előzetesen beállított időpontok alapján például felfűtött lakás, kísérőfények fogadják hazaérkezéskor, ébredéskor a kedvenc zeneszám megszólalásával együtt húzódnak fel a redőnyök, kapcsol be a teafőző, stb.

Távoli irányítás és ellenőrzés

Az okosított eszközök és rendszerek telefonról bárhonnan irányíthatók, ki-be kapcsolhatók (pl. legyen felfűtve a lakás mire hazaérnek a lakók) és ellenőrizhetők (pl. a hőmérséklet, vagy hogy nincs-e bedugva a vasaló, nincs-e nyitva a kapu, stb.). Ez nem csak saját otthonaink esetében nagyon hasznos, hanem idős rokonunk otthonának okosításával is biztonságban tudhatjuk őt.

Kíváncsi rá, otthona mely részeit tudjuk okosítani? Ide kattintva elolvashatja!

Jelenlét szimuláció

Elutazáskor vagy a nyaralóban előre beállított időpontokban fel-le kapcsol a világítás, reggelente felhúzódik esténként pedig leenged a redőny és a még hihetőbb jelenlét érdekében akár időnként hangos zene is szólhat vagy bekapcsolhat a TV. És a gyepről, a növényekről is gondoskodik a rendszer (adott időpontokban be/kikapcsol a locsoló-egy egyszerű szivattyús locsoló is elég).

Hangvezérlés

Amazon Alexa vagy Google Assistant rendszerbe illesztése (pl. egy szavába kerül bárhol is legyen, és nyílik a kapu vagy kikapcsol a fűtés, stb.). Ha többet szeretne tudni a hangvezérlés működéséről, kattintson ide!

Mozgás, fény, hőmérséklet, eső, szél és páratartalom érzékelése és a rendszerbe illesztése

Például eső esetén nem indul el a locsoló ugyanakkor becsukódik az ablak; elegendő fény esetén nem kapcsolnak fel a lámpák, stb.). Bővebben szeretne olvasni az okos időjárás állomásokrólA locsolás okosításáról? Az érzékelők előnyeiről? Arról, hogy hogyan működnek együtt az okosérzékelők a redőnyökkel? Kattintson a kiemelt szavakra és merítsen ötleteket jövőbeli okosotthonához!

Biztonság és értesítések

A rendszer bármilyen változásról értesítést küldhet a telefonra (vagy az okosórára), például, ha túl magas valamelyik helyiségben a hőmérséklet, ha kinyílik egy ajtó, vagy magas a CO tartalom a levegőben, stb. Nézze meg ezt a bejegyzésünket, ha többre kíváncsi!

Távirányítás

Eszközök, rendszerek vezérlésének, jeleneteknek gombokra (pl. The Button), távirányítókra tanítása (pl. az ágy mellett elhelyezett gomb segítségével lejátszható az ébredés vagy a lefekvés jelenet, felkapcsolható a kerti világítás, stb.)

Vezeték nélküli rendszer,

ezáltal beépítése nem jár rombolással, ugyanakkor nem wifi, hanem Z-Wave alapú, így internetkimaradás esetén is zavartalanul működik a rendszer (ilyenkor a távoli elérés szünetel). Ennek előnyeiről itt írunk.

Energiatakarékosság

Zónákra osztható, időzíthető fűtés, háztartási eszközök és a világítás kontrollálása. Bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashat erről.

Bármikor bővíthető

Az igényektől és lehetőségektől függően kisebb rendszerrel is lehet kezdeni az okosítást, mely bármikor bővíthető.