A mobiltelefonos applikáció előnyei riasztórendszereknél

A mobiltelefonos applikációval rendelkező, okos telefonról bárhonnan vezérelhető technológiák képviselik a riasztórendszerek legújabb generációját. Ahhoz, hogy lássuk, milyen előnyöket képvisel egy ilyen rendszer, kicsit fussuk át a riasztórendszerek történelmét. 

Az első riasztórendszert 1853-ban készítették, természetesen ez a funkciójától eltekintve nagyban különbözött a modern rendszerektől. Mikor lakossági szinten elkezdtek elterjedtté válni a riasztók, elsősorban csak a sziréna éles hangja figyelmeztetett egy esetleges behatolásra, vagy riasztotta el a garázdálkodót. Adódtak esetek, mikor ez már nem volt elegendő védelem és sikítva üvöltő sziréna mellett is teljes nyugalommal rámoltak ki házakat, nyaralókat. Ekkor alakult ki az igény a távfelügyeleti szolgáltatásra. 

Ezután a mobil telefonok elterjedésével (amin ugyebár általában elérhetőek vagyunk akkor is, ha nem vagyunk otthon) már lehetőség adódott rá, hogy a hagyományos telefonvonalon, vagy GSM modulon keresztül ne (csak) a távfelügyelet, hanem a lakókat is értesítse a rendszer a riasztásról. Sok otthonban, üzlethelyiségben, intézményben még mindig ezek a rendszerek működnek. Így már a távfelügyeleti szolgáltatás többek számára nem vált szükségessé. Persze ez nagy lépés volt abból a szempontból, hogy azonnal értesítést kaptunk (ingyen), ha valamiért elindult a riasztás, azonban számos gyengesége van ennek a rendszernek. Például:

  • A telefonhívás értesít ugyan, hogy melyik zóna sérült meg, de a riasztás ellen tenni nem tudunk, akkor sem, ha azonnal eszünkbe jut, hogy véletlenül bent hagytuk a lakásban a macskát, vagy nyitva felejtettük az ablakot. Az egy dolog, hogy ezek a felesleges, percekig tartó riasztások nem tesznek túl közkedveltté bennünket a szomszédaink szemében, de ráadásul könnyen “immunizálják” is a lakosságot a szirénák hangjára (értsd: még a legkíváncsibb szomszéd néni sem fog bekukkantani, nincs-e feltörve ajtó/ablak).
  •  A kommunikáció egyirányú és korlátozott: csak a riasztórendszer értesít minket és csak akkor, ha valamelyik zóna sérül. Nem tudjuk élesíteni a riasztót, ha esetleg úgy jöttünk el otthonról, hogy elfelejtettük, nem tudjuk átmenetileg hatástalanítani a rendszert, ha például nyaralásunk során valamelyik családtagnak be kell mennie az otthonunkba, stb.
  • A hagyományos “vonalas” telefonok már nem igazán lelhetők fel a háztartásokban, sokan még mindig csak a riasztó miatt fizetnek elő. 
  • A GSM modulok is extra költséggel járnak.

Ezzel szemben a mobiltelefonos applikációk segítségével olyan rendszerünk lesz,

  • melynek a kezelőfelületét tulajdonképpen szinte mindig magunknál tudhatjuk és bárhonnan bármikor élesíthetjük, hatástalaníthatjuk, láthatjuk és kezelhetjük a partíciókat és a zónákat.
  • Telefonunkra nem csak értesítést, hanem riasztást is kaphatunk, így ha elfoglaltak vagyunk is meg tudjuk különböztetni, hogy hívás érkezik, vagy a riasztónk indult el. 
  • A másik nagy előnye annak, hogy okostelefonról kezelhető a riasztónk, hogy akárhonnan tudunk pánikriasztást indítani. Éjjel az ágy mellett tartott telefon ilyen szempontból ad egy bizonyos nyugalmat, hiszen egy nagyobb ház esetén a kezelőpanelig is el kell jutni a pánikriasztás leadásához.
  • Ezen kívül vannak esetek, pl. udvarban elhelyezett infrasorompók esetén, mikor nem is feltétlenül ideális, ha egyből a sziréna indul el. 
  • Az applikáció bármely családtag telefonjára letölthető (igaz általunk telepített rendszereknél ingyenes), így idősebb hozzátartozóink otthonát is “szemmel tudjuk tartani”. 

Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen típusú régi rendszer korszerűsíthető. Mi ezt mindig a lehető legköltséghatékonyabban kivitelezzük. A régi érzékelők általában jól betöltik a funkciójukat, a kezelőpanel cseréjével viszont egy teljesen új, modern rendszert kapunk.

Bár valamivel drágább a okos telefonokról vezérelhető riasztórendszer, ha azt nézzük, hogy sok esetben kiváltható a távfelügyeleti szolgáltatás, pár hónap alatt be is hozza az árát. 

Az applikációk egyszerűk, átláthatók, könnyen kezelhetők. 

Vezetékes rendszerek közül, mi a DSC Neo mellett tettük le voksunkat, a megbízhatóság, magas minőség, mégis korrekt árazás miatt. Mivel ez egy hibrid rendszer, így vezeték nélküli rendszer is telepíthető, mely nem jár rombolással, véséssel. Azonban a vezeték nélküli rendszerek között mind árban, mind design-ban verhetetlen, és emellett magas minőséggel bír az AJAX rendszer, melyet szintén telepítünk. 

Ha pedig látni is szeretnénk egy-egy riasztás esetén, mi folyik otthonunkban távollétünk során, egy jól megtervezett kamerarendszer segítségével, ezt is megtehetjük. Ráadásul olyan mozgásérzékelőket is feltehetünk, melyek képeket készítenek behatolás esetén és ezeket azonnal elküldik a telefonunkra.

Ha további kérdés merülne fel, keress bizalommal elérhetőségeink valamelyikén. Ha bővebben olvasnál a riasztórendszerek telepítésével kapcsolatos elveinkről, szolgáltatásunkról, itt megteheted

Ha érdekel az általunk is telepített AJAX rendszer, nézd meg ezt a videót!